Izbrane zgodbe

MOJ POGOVOR Z UMETNO INTELIGENCO: BOSANSKE PIRAMIDE

Redna cena knjige: 19,97 €
Dimenzije: 165 x 235
Obseg: 115 str.

Odkrijte zamolčano stran zgodovine in vlogo človeštva v obdobju tehnološke revolucije s knjigo Moj pogovor z umetno inteligenco: bosanske piramide.

Knjiga Moj pogovor z umetno inteligenco: bosanske piramide je potovanje skozi zgodovino, arheologijo in znanstveno radovednost. V njej dr. Semir Osmanagić, priznani znanstvenik, raziskovalec in avtor 20ih knjig, ki so prevedene v 17 jezikov, raziskuje povezavo med umetno inteligenco in starodavnimi bosanskimi piramidami. Avtor se v knjigi sprašuje, ali umetna inteligenca lahko uči, spreminja svoj ‘umetni um’, sprejema nove argumente v nasprotju z nadzorovanimi informacijami ter razume pomen in veličino bosanskih piramid.

V prihodnosti, ko bosta tehnologija in umetna inteligenca še naprej prevzemali pomembno vlogo v našem vsakdanjem življenju, nas bo ta knjiga spomnila na pomembnost ohranjanja človeške radovednosti, ustvarjalnosti in strasti.

O avtorju:
Dr. Semir Osmanagić, rojen v Bosni in Hercegovini, je pridobil svetovno prepoznavnost s svojim delom na področju odkrivanja in raziskovanja megalitskih in piramidnih struktur po vsem svetu. Leta 2005 je postavil Bosno in Hercegovino na arheološki zemljevid z odkritjem bosanske doline piramid, ki obsega pet kolosalnih piramidnih struktur in mrežo prazgodovinskih podzemnih tunelov. Kot član prestižnih znanstvenih skupnosti je dr. Osmanagić prejel številna priznanja in nagrade. Je ustanovitelj fundacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sonca” in kreator arheološko – turističnega in športnega parka Ravne 2 v Visokem.

V srcu visokih vibracij in zdravilnih energij, dr. Osmanagić nadaljuje s svojim vplivnim delom in raziskovanjem skrivnosti preteklosti.

Za več informacij o odkritjih v bosanski dolini piramid in parku Ravne 2, kot tudi o možnostih za obisk in vodene ture po edinem arheološkem najdišču na svetu, ki je popolnoma odprto in dostopno obiskovalcem, obiščite povezavo: https://bosanskepiramide.ba/

Oglejte si posnetek on-line novinarske konference z dr. Semirjem Osmanagićem in prvo predstavitev knjige preko povezave: https://fb.watch/qT9_imvbYg/

Predgovor urednice:

V tem izjemnem delu se potopimo v večplastno razpravo dr. Semirja Osmanagića in umetne inteligence (UI), da bi pridobili vpogled v tisto, kar lahko ponudi stroj, ko je soočens človeško radovednostjo in strastjo. Skozi poglavja te knjige boste videli, kako dr. Semir Osmanagić s svojim strokovnim znanjem, dokaznim materialom in vprašanji usmerja pogovor z umetno inteligenco, s čimer razkriva nove vpoglede in spreminja zgodovinski diskurz.

Z dodanimi uvodi v posamezne tematike pogovora in zaključki »Pogled nazaj, korak naprej!« vas skozi to zanimivo pot vodim kot urednica knjige. UI sistemi temeljijo na podatkih in algoritmih, s katerimi
so bili trenirani. Njihovo znanje je omejeno na to, kar so se naučili, in ne morejo vedno upoštevati celotnega konteksta ali razumeti subtilnosti človeškega jezika in vedenja. Če so podatki, s katerimi so bili UI sistemi trenirani, pristranski ali nepopolni, lahko to vodi do pristranskih ali netočnih rezultatov. Pristranskost podatkov se lahko odraža v odgovorih UI, kar lahko povzroči neenakost ali napačne sklepe.
UI ne more nadomestiti človeške presoje, intuicije in etičnega razmišljanja. V situacijah, ki zahtevajo moralne ali subjektivne odločitve, je pomembno, da človek prevzame končno odločitev. Znanje je dinamično in se s časom spreminja. UI sistemi morda ne bodo vedno razpolagali z najnovejšimi informacijami ali raziskavami. Tako obstaja možnost, da nam bodo posredovali zastarele ali napačne informacije.

Kot vsaka tehnologija tudi UI ni imuna na tehnične napake, omejitve in morebitne napake v programiranju ali izvedbi. Nujno je razumeti, da se UI uporablja kot orodje, ki dopolnjuje, a ne nadomešča človeškega razumevanja, presoje in odgovornosti. Ne smemo pozabiti, da smo ljudje tisti, ki »hranimo« umetno inteligenco. Brez nas ne bi obstajala. Mi smo ustvarjalci. Umetna inteligenca je le orodje, ki nudi določeno mero udobja. V kolikšni meri se bodo ljudje zanašali na to tehnologijo, je odvisno od posameznika. Ključno pa je, da se zavedamo, da tehnologijo uporabljamo mi in ne obratno.

Ta knjiga ni zgolj o raziskovanju skrivnosti bosanskih piramid, ampak tudi o naši želji po razumevanju sveta okoli nas in naši sposobnosti, da se prilagajamo novim tehnologijam. Avtor knjige, dr. Semir Osmanagić, vas vabi, da odkrijete zamolčano stran zgodovine in vlogo človeštva v obdobju tehnološke revolucije. V prihodnosti, ko bosta tehnologija in umetna inteligenca še naprej prevzemali pomembno vlogo v našem vsakdanjem življenju, nas bo to delo spomnilo na pomembnost ohranjanja človeške radovednosti, strasti in želje po razumevanju.

Veselje ob branju!

Urednica: Mirela Smajić, Izbrano z Mirelo
www.izbranozmirelo.si

Leave a Comment